Teniszcipő

Milyen teniszcipőt hordjak, avagy miért van szükség teniszcipőre?

A tenisz mellett csak kevés sport létezik, amely ekkora elvárásokat támaszt a sebesség, agilitás, vagy állóképesség terén, mind a játékosra, mind a felszerelésére nézve. Tapasztalatból tudjuk, hogy nagyon sok teniszező nem hord kifejezetten a teniszezéshez gyártott cipőt, és mint az alábbi sorokból ki fog derülni, ezzel a saját egészségüket és játékukat teszik tönkre, nem is beszélve arról, hogy a pályában is kárt tehetnek.

A jó teniszcipő kialakítása révén támogatja a folyamatos, teljes pályát lefedő mozgást előre-hátra, oldalirányba, emellett biztonsággal végezhető benne a futás, ugrás, kitörés és minden éles forduló, ami a tenisszel jár. A teniszcipőknek extra oldaltartásuk van, és úgy tervezik őket, hogy kibírják a gyakori, erős irányváltásokat és a gyors elindulásokat, megállásokat.

A megfelelő teniszcipő megtalálása sok szempont figyelembevételével történik és mindezt csak nehezíti a nagy választék. Számít a játékstílus és, hogy milyen pályán játszunk általában, emellett hangsúlyt kell fektetni a láb típusára is. Csak ezek után tudunk helyes döntést hozni.

Sok ember a megszokott futócipőjében akar teniszezni, de számos megalapozott oka van annak, amiért a sportolóknak speciális cipőre van szükségük. Mivel a futócipőket csak előre irányuló mozgásra alkották meg –  vastag, puha sarokkal maximalizálva a párnázottságot, csökkentve a futással járó ütközéseket -, veszélyesen „instabilak” tenisz közben, így komoly sérülések előidézői lehetnek, pontosan azért, mert a futók nem fordulnak élesen vagy csinálnak hirtelen mozdulatokat, a cipő sem úgy van felépítve, hogy segítse a játékos lábát tenisz közben. A nagy barázdájú cipők esetében az esések sem ritkák, amik szintén rendkívül balesetveszélyesek. Ezen okok miatt, pályáinkon kötelező a megfelelő teniszcipő viselése!

A teniszcipők erősebb és merevebb anyagokból készülnek, mint más sportcipők, a talpuk felülete csökkenti az elbotlás és a megcsúszás esélyét, a lábujjakat pedig rögzíti, felkészítve azokat a hirtelen indulásokra és megállásokra. A teniszcipőket hosszas kutatás, tervezés és tesztelés után készítik el, a megfelelő részeken megerősítve, hogy az optimális legyen, segítve, hogy több időt tölthessünk a pályán és kényelmesebben tegyük azt.

Végül, ahogy az az összes cipőnél is van, a személyes igény és ízlés gyakran befolyásolja a vásárlót. Sok játékos egy bizonyos külsejű cipőt szeretne, adott színvilággal. Gyakorlatias vásárlók, pedig könnyebb cipőt választhatnak, fokozva a láb sebességét és az ügyességet.

Miután kiválasztottuk a nekünk tetsző lábbelit, nagyon fontos, hogy csak olyat vásároljunk, ami tökéletesen illik ránk. A fentebb már megfogalmazott összetett mozgások miatt kell nagy figyelmet szentelni a végső döntésnél. Szélességben nagyon fontos a kényelem, a cipő hosszát tekintve, pedig győződjünk meg róla, hogy a lábujjak vége és a teniszcipő orra között marad legalább egy centiméter hely.

További információk, forrás és cikkek angol nyelven:

Hogyan válasszunk teniszcipőtt – pontról pontra (eHow.com)

Forrás (ezinearticles.com)

További cikkek (TennisShoesGuide.com)