Teniszhúr

Minden, amit a húrokról tudni érdemes

A legtöbb teniszező nagy gonddal választja ki az ütőjét, de nincs tisztában azzal, hogy a húroknak sokkal behatóbb szerepe van a játékára nézve, mint az óvatosan kiválasztott „keretnek”. Minden játékosnak hasznára válik, ha megérti legalább az alapvető összefüggéseket az erő és az irányíthatóság között, a húr feszességének tekintetében, emellett ismeretekkel gazdagodik a többi befolyásoló tényezőről is, mint amilyen a húr anyaga vagy vastagsága.

 Feszítettség – erő kontra írányíthatóság

Minden valamirevaló ütő esetében meg van adva egy javasolt értéktartomány – általában az ütőn feltüntetve -, amire a húrt feszíteni javasolt. Ez általában 24-29kg. Amikor alacsony vagy magas feszességről beszélünk, az ezen az intervallumon belüli különbséget jelent, ugyanis a javasolt számoktól való extrém eltérés a normális kölcsönviszonyok felborulásához vezet, drasztikusan megváltoztatva az ütő viselkedését.

A teniszlabda, becsapódási energiájának csak 55%-át téríti vissza, amíg a teniszhúr több mint 90%-ot képes visszaadni. Amikor a labda és a húr egymásnak csapódik, mindkettő deformálódik bizonyos mértékben. A húr jobban tárolja az ütközés energiáját, mivel úgy viselkedik, mint egy gumiasztal, amíg a labda szétlapulása kedvezőtlen ebből a szempontból. Hogy a legtöbb energiát kaphassuk vissza az ütközésből, azt szeretnénk, hogy a húr minél nagyobb részét tárolja ennek az energiának. A lazább húrok könyebben deformálódnak, így a tárolt energia egyenesen arányos a “lazasággal”. Minél lazább a húr annál kevesebb energia “veszik el” a labda által.

Ennél a pontnál, tehát a kissebb feszítettség tűnik ideálisnak. Amiért mégsem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy az alacsony feszesség a jobb, a labda irányíthatósága miatt van. A lazább húron tovább időzik a labda és ez alatt az idő alatt az ütő pozíciójának legkissebb változása is megmásítja a visszaütött labda görbéjét. Ez az idő persze olyan pici, hogy tudatosan nem tudjuk befolyásolni, korrigálni a mozdulatot. Az agy nem tud semmit se tenni a rendelkezésre álló néhány miliszekundum alatt, ugyanakkor ez a pár pillanat elegendő ahhoz, hogy az ütő elforduljon a labdávalvaló ütközés következtében, különösen akkor, ha az nem az ütőfelület közepére érkezik. Itt megemlíthetjük a húr cserélésének fontosságát, ugyanis az öregedő húr veszít a feszességéből, tehát a kontrolunk is csökkenhet a labda felett: a labda tovább repül, mint ahova célzunk. Igyekszünk kontrollálni, ami megváltoztatja az ütéseink sebességét és hosszát, ezért állandóan elütjük a labdát.

Összegzésképpen azt lehetne mondani, hogy ha az ütésünk nem nagyon erős és nem a vonalakhoz közel ütünk, tehát nincs szükségünk  különösen nagy precizitásra, az alacsonyabb feszesség mellett javasolt döntenünk, figyelembevéve azt is, hogy kevésbé terheli a kezet, mert jobban eloszlik a terhelés. Hobbiteniszezőknek vagy akinek már volt teniszkönyöke, esetleg meg akarja előzni azt, ideális választás.

Ha erősebben ütünk, közel a vonalakhoz, valószínűleg a feszesebb húr a jó választás. Ahogy azt már fentebb is írtuk, több kontrolunk lesz a labda felett és jobban tudjuk azt pörgetni, melynek oka, hogy a labda jobban összelapul és ráfeszül a húrokra.

  •  Húrvastagság

A húr vastagságának van a legnagyobb hatása az érzetre és a pörgetésre. Használjunk minél vékonyabb húrt, annyira vékonyat ameddig kibírjuk szakadás nélkül egy hónapig. A vékonyabb húr jobban játszható és több erőt szállít, nagyobb irányíthatóságot és pörgehetőséget. Egyszerűen jobban lehet érezni az ütéseket és kevésbé megterhelő a karnak.

 

Húrvastagság Pörgetés Rugalmasság Tartósság Komfort Érzet
Vastagabb Kevesebb Kevesebb Jobb Kevesebb Kevesebb
Vékonyabb Több Több Rosszabb Több Több

 

 

A húrok típusai

A teniszhúroknak két nagy családja van: a bélhúrok és a szintetikus húrok. A bélhúrok a tenisz létrejöttével egyidősek, míg a szintetikus teniszhúrok az1970-s évek közepén lezajlott technológiai változás szülöttei. A bélhúrok állati eredetűek, míg a szintetikus húrok többnyire poliészter vagy aramid, illetve annak változatai lehetnek, mint például Kevlar, Technora, Zyex stb.

A bélhúr

A bélhúr az egyetlen természetes anyagból – általában a szarvasmarha vékonybeléből – készülő teniszhúr, amely egy igenösszetett eljárás során nyeri el végső formáját. A legfőbb jellemzője a kiváló rugalmassága és az ebből fakadó „életszerűsége”. A húrtesztek még mind a mai napig azt bizonyítják, hogy a legjobb szintetikus húrok mégcsak megközelítik a bélhúr életszerűségét, de azt túlszárnyalni még nem tudják. Az”életszerűségéből” fakad azonban a hátránya. Nemcsak, hogy a legdrágább fajta teniszhúr, de egyúttal a legkényesebb is. A nedves, párás időjárás hamar tönkreteszi. A profi versenyzők nagyon kedvelik és sokan is használják a világranglista TOP100-ban, de ők többnyire ingyen jutnak hozzá, mert a terméket reklámozzák. Mi nem javasoljuk a használatát a kezdők vagy a hobby szinten játszók számára, mert egyrészt nagyon drága, másrészt hamar elszakadhat, illetve a benne lévő pluszt egy kezdő játékos nem tudná érzékelni és ezért ezt a húr típust értékelni.

Húrvastagság:1,27/1,33/1,38 mm. A leginkább használt az 1,33 mm-s húrvastagság. Példák a bélhúrra: Babolat VS Power – a világ legnépszerűbb, de legdrágább bélhúrja, a húrtesztek állandó győztese. Gamma Gut, Pacific Supreme Gut.

A szintetikus teniszhúr

A szintetikus teniszhúrok úgynevezett „high-tech” termékek, amelyeket a gyártók folyamatosan fejlesztenek, hogy elérjék azt a minőséget, amit a bélhúrnyújt, megtartva a szintetikus húrok előnyét, a tartósságot.

A következőkbe lehet csoportosítani őket, a szerkezet és anyag különbözőségének okán:

Nylon teniszhúr

Sok szálból font teniszhúr (Multifilament)

Egyszálú teniszhúr (Monofilament)

Egyéb teniszhúrok (speciális konstrukciók)

Látogass el shopunkba, nézd meg kínálatunkat!